Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

Op woensdag 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park.

Jan Saarloos senior 

“Als wij het mooie van de Biesbosch niet kunnen zien, houden we het gewoon niet uit”

Opa Jan Saarloos (62 ) is de derde generatie Jan Saarloos die op de Vischplaat midden in de Biesbosch boert. Hij is er geboren en getogen. Samen met zoon Jan en vrouw Elly runt hij de Biesboschhoeve, een melkveebedrijf met camping en een kudde Schotse Hooglanders. Jan woont nu aan de vaste wal en krijgt fietsles van zijn vrouw Elly.

Varen met koeien

Jan vaart meestal met de boot. Zowel om gasten voor de camping op te halen en terug te brengen als ook om de koeien te verspreiden in de gehele Biesbosch. De grote boot waar een kudde van 70 koeien in passen heeft Jan zelf gemaakt en is een indrukwekkende verschijning in de Biesbosch. De kajuit torent hoog boven de koeien uit waar Jan aan het roer staat. Opa Jan staat er op de kentekenplaat van de boot. De kudde van 130 Schotse Hooglanders heeft Jan aangeschaft toen Biesbosch in 1994 Nationaal Park werd. Jan: “Zo kon ik me goed aanpassen aan de ontwikkelingen in het gebied en toch ook mijn bedrijf blijven runnen. De Schotse Hooglanders zien er tegelijk ruig en schattig uit. Ze doen het goed als fotomodellen voor de recreanten en zorgen ervoor dat de Biesbosch niet helemaal dichtgroeit.”

Schaterlach

De derde generatie Jan die hier op de Vischplaat boert. Hij is nog de enige boer die het bedrijf volledig in de Biesbosch heeft. Eerst was het nog een bedrijf met koeien en schapen. Maar de schapen lukte niet meer toen de kinderen klein waren: “In het voorjaar, tijdens het lammeren, kwamen we bijna niet meer aan slapen toe en kwamen de kinderen vaak te laat op school. Het was en is hard werken hier in de Biesbosch om het bedrijf gaande te houden. Dat is ook de grote les die ik van mijn vader heb meegekregen en die ik nu ook weer doorgeef aan mijn zoon:  Hard werken, maar het is eigenlijk één grote hobby” vertelt Jan, en hij sluit af met een grote schaterlach die wel vaker in de Biesbosch te horen is als hij in de buurt is. “De Biesbosch zit in mij, elk jaargetijde is mooi. Als ik helemaal alleen in de Biesbosch ben en de hele dag niemand heb gezien ben ik in mijn nopjes!”

De toekomst van de boerderij in de Biesbosch

Jan hoopt van harte dat zijn zoon Jan en de kleinkinderen hier kunnen blijven boeren en van betekenis kunnen blijven voor de Biesbosch. En daar wil hij nog graag een geruime tijd in ondersteunen: “Het is voor jonge boeren best een pittige tijd. Nergens een lichtpuntje als het gaat om de toekomst. Maar Jan straalt uit dat het gaat lukken.” De boerderij bestaat al vanaf 1929. Is in 1972 volledig afgebrand en weer volledig opgebouwd. De Vischplaat met daarin de boerderij, de opstallen, de oude eendenkooi, de elektrische boot, de levendigheid van de kudde koeien en campinggasten ademt zowel historie als toekomst uit.

Wonen aan de vaste wal

Sinds een paar jaar woont Jan nu samen met Elly aan de vaste wal. Hij is nog wel dagelijks op en rond de boerderij te vinden, vooral met de boot. Het is wel even wennen voor deze eilandbewoners, Van vrouw Elly krijgt hij nu fietsles.

Dag van het Nationaal Park

Woensdag 24 mei staan tijdens de Dag van het Nationaal Park de nationale parken in de schijnwerpers. Het thema van dit jaar is 'voortbouwen op onze wortels'. Welke betekenis geven de verschillende generaties aan natuur? En hoe kunnen we natuur doorgeven aan toekomstige generaties?

Meer informatie!