Genieten in de Biesboschlinie

Op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland ligt de Biesboschlinie. Het gebied beslaat de gemeente Altena met zijn 21 kernen, waaronder Woudrichem, en het zuidelijke deel van de Biesbosch. Op dit ‘eiland’, omgeven door rivieren, vind je Unesco Werelderfgoed, prachtige natuurgebieden en Brabantse gastvrijheid.

Water speelt tot op de dag van vandaag een hoofdrol in de Biesboschlinie. Je geniet ervan in de natuurgebieden, zoals de Kornsche Boezem of in Nationaal Park De Biesbosch. Maar het vormt ook de basis van het cultureel erfgoed in de Linie. Woudrichem groeide door zijn visrechten, en de forten en vestingen in de regio zijn onderdeel van de Hollandse Waterlinies. Deze verdedigingswerken mogen zich sinds 2021 Unesco Werelderfgoed noemen.

De rijke historie, gecombineerd met de prachtige natuur maken de Biesboschlinie tot een geweldige bestemming voor een dagje uit, een weekendje weg, of zelfs een hele vakantie. Onze bewoners en ondernemers staan gastvrij voor je klaar. Kom genieten in de Biesboschlinie!

Forten en Vestingen: Unesco Werelderfgoed

Sinds 2021 mag de Nieuwe Hollandse Waterlinie zich Unesco Werelderfgoed noemen. Dit verdedigingswerk strekt zich uit van Muiden tot de Biesbosch. Het is een aaneenschakeling van verdedigingswerken waartussen het land over een breedte van 3 tot 5 km geïnundeerd (onder water gezet) kon worden. De Biesboschlinie is het thuis van 4 forten, 2 sluizen, diverse kazematten en 1 vesting van de Waterlinie. Op één na kun je ze allemaal bezoeken.

Meer informatie

De Vestingdriehoek

De Vestingdriehoek is het gebied tussen de vestingen Gorinchem, Woudrichem, Zaltbommel, Slot Loevestein en Fort Vuren. Bezoek met de pontjes in één dag vijf vestingen in drie provincies! De Vestingdriehoek is niet alleen de moeite waard vanwege zijn forten en vestingen, het rivierlandschap is heerlijk om in te wandelen.

Meer informatie

Zien & Doen - Ontdek Altena en de Biesboschlinie!

Routes door de Biesboschlinie

Op de fiets, te voet, te water of te paard: ga op ontdekkingstocht door de Biesboschlinie. Tientallen routes voeren je langs al het moois dat de linie te bieden heeft. Er is voor elk wat wils: van kort ommetje tot lange-afstandsroute, met routes door natuur en cultuur. Er is zelfs een speurtocht voor familieplezier.

Bekijk de routes

Ontdek de Biesboschregio