Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

Op woensdag 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park.

Jan Saarloos junior 

“Ik zou graag op ons land weer grutto´s willen horen en kieviten zien buitelen”

Jan Saarloos junior (34) is de vierde generatie Saarloos die op eiland de Vischplaat,  midden in de Biesbosch, boert. Samen met Nancy en twee kleine kinderen Naud en Siem en zijn ouders heeft Jan de Biesboschhoeve, een agrarisch bedrijf met 90 melkkoeien en 140 Schotse Hooglanders.  En daarnaast een kleinschalige camping. Jan voelt zich een echte eilandbewoner. Dagelijks past hij zich aan de omstandigheden in de Biesbosch. 

Ik ben hier thuis in de Biesbosch

Als Jan vertelt wat de Biesbosch hem brengt hoor je het enthousiasme in zijn stem: “Prachtig als het in het voorjaar weer groen wordt, de vogels volop zingen en de gasten voor de camping binnendruppelen. En ook een heerlijk moment als het in het najaar stiller wordt en alles tot rust komt. Het is als het gaan en komen van de tij in de Biesbosch. Dynamisch net zoals in het bedrijf. Het boeren op een eiland in de Biesbosch betekent ook dat je afhankelijk bent van onder andere het weer. Bij Zuidwesten wind met kracht 5 is de vaste wal niet bereikbaar met de boot. Dat betekent een dagje later de boodschappen doen.”

Natuurinclusief boeren

Jan heeft een dynamisch melkveebedrijf. “Ik houd hier zoveel mogelijk rekening met de natuur in de Biesbosch Als ik dat niet zou doen heb ik hier niets te zoeken.  Ik vind ons bedrijf al heel erg natuurinclusief en heb zogezegd hier op deze plek midden in het nationaal park een `licence to produce`. Staatbosbeheer zou het liefst nog meer verschraling van het boerenland zien. Dat zou ik ook wel willen maar dan zal ik nog flink moeten investeren in een nieuwe zogenaamde strooiselstal en die investering kan ik nu niet doen. Ik wil hier ook graag de weidevogels terug op het land” 

Het wassende water 

“Hier op het eiland is het bij hoogwater wel spannend”, vertelt Jan. “De boerderij ligt 2.70 meter boven NAP. Regelmatig staat het water op het land en soms staat het water zelfs zo´n 40 cm van de dorpel van de boerderij. Wat gaat dat worden als het water nog verder gaat stijgen?” 
Het vele water in de Biesbosch is tegelijkertijd ook wat voor andere mensen de weg is. Het gangbare vervoermiddel voor de familie Saarloos is de boot, voor zowel het gezin als voor de melk die één keer in de drie dagen naar de vaste wal wordt gebracht en ook voor de gasten van de camping die overgezet worden. Een favoriet moment voor Jan en zijn gezin is het met de kano varen in de kleine kreken van de Biesbosch. 

Adoptievrienden

Jan vertelt trots over de grote groep adoptievrienden van de Biesboschhoeve. Mensen uit alle delen van Nederland en zelfs ook over de grens die de boerderij een warm hart toe dragen. Met de actie ‘Adopteer een koe’ kan Jan de koeien van het bedrijf nog een beter leven geven als ze al hebben. Trots vertelt Jan over de zes generaties koeien die ze nu tegelijkertijd op de boerderij hebben: “Dat zegt toch ook wel wat over onze manier van boeren. De camping bij de boerderij wordt vooral bezocht door mensen die houden van de ruigte en avontuurlijke stilte in de Biesbosch.”

Dag van het Nationaal Park

Woensdag 24 mei staan tijdens de Dag van het Nationaal Park de nationale parken in de schijnwerpers. Het thema van dit jaar is 'voortbouwen op onze wortels'. Welke betekenis geven de verschillende generaties aan natuur? En hoe kunnen we natuur doorgeven aan toekomstige generaties?

Meer informatie!