Netwerkbijeenkomst

Op 10 november was onze eerste Biesboschbijeenkomst. Het doel was om elkaar te ontmoeten in een gemeenschappelijke passie voor de Biesbosch. We luisterden naar pitches over de Biesbosch en discussieerden met elkaar. Er werd teruggeblikt op het afgelopen seizoen en vooruitgekeken naar de rol van de Biesbosch in de toekomst.

De Terra Nova, een historisch binnenvaartschip was speciaal voor ons in Lage Zwaluwe afgemeerd. Een enthousiaste werkgroep bestaande uit Agnetha Schaar van Beleef de Biesbosch, Corine Polak van Recreatief Drimmelen, Erik Berendsen van VNM, Marianne den Braven van de gemeente Dordrecht en Wim Ruis van IVN hebben voor een afwisselend programma gezorgd. 'Er is iets met de Biesbosch dat je raakt. Hoezeer we ook verschillen, daarin vinden we elkaar', zei Biesboschregisseur Cobien Bruggeling in haar inleiding.

In de middag waren er pitches van Annemarie de Stigter van het Biesbosch MuseumEiland, Marco Meeling en later ook Harm Blom van Staatsbosbeheer, Robbes Barendrecht van de Biesboschfederatie en Brenner Verhagen van Biesbosch Hotel en Sloepenverhuur. Zij vertelden hoe hun jaar geweest was en wat ze voor 2023 in petto hebben. Daarna liet verhalenschenker Nico van Lent ons de St. Elisabethsvloed beleven door het 15e eeuwse perspectief van bierbrouwer Jan uit Dordrecht. 

Na een stevige erwtensoepmaaltijd ging educatiecoördinator Wim Ruis op zoek naar de Genius Loci, de ziel van het Biesboschlandschap. Wiggele de Haas (bewoner), Joke de Vlieger (natuurgids), Corine Bouma (wandelaar), Niels Houben (ecoloog bij de sportvisserij) en Bert de Paauw (bootbezitter) deelden een sprekend specifiek geluksmoment in de Biesbosch. In elk van de verhalen zat wel herkenning over hoe de Biesbosch rust geeft aan mens en natuur en tegelijk mysterieus blijft. 

Met petjes (op en af) en een panel van John Oosterhout, William Nederpelt en Harm Blom namen we aan de hand van stellingen een aantal ontwikkelingen door, bijvoorbeeld wat de rol van een Nationaal Park zou kunnen zijn bij landelijke vraagstukken, zoals het versterken van de biodiversiteit en veilig stellen van onze drinkwaterbehoefte. Vinden we dat we moeten inspelen op mogelijke toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld als de trend zich doorzet dat meer mensen in eigen land op vakantie gaan. Gaan we samen als Nationaal Park werken richting één verhaal over de Biesbosch, of is het goed dat elk van ons zijn eigen verhaal vertelt. 

Bij de afsluitende borrel konden we onderling verder doorpraten. Na afloop was iedereen het erover eens dat zo'n bijeenkomst in 2023 voor herhaling vatbaar is. We zorgen dan voor een ruimere locatie, aangezien spijtig genoeg sommige aanmeldingen eerst op een wachtlijst kwamen. Weet je een goede plek waar dit zou kunnen, laat het weten via biesboschnetwerk@dordrecht.nl. Ook als je ideeen hebt voor het programma volgend jaar.