De Biesbosch biedt een thuis aan duizenden dieren van wel honderden diersoorten. De meest beroemde is wel de bever: de trots van dit park! Op deze pagina lees je meer over deze knager, maar ook over andere bosdieren zoals de visarend en de zeearend.

Grootste knaagdier van Europa

Na uitgestorven te zijn in Nederland in 1826, zijn er in 1988 opnieuw bevers geherintroduceerd in de Biesbosch. In de decennia die volgden hebben ze zich flink uitgebreid! Tijdens een inventarisatie in 2014 werden er maar liefst 107 beverburchten geteld in het Nationaal Park. De bever is een echt familiedier en leeft vaak in een groep van 4 tot 6 bevers bij elkaar. Vaak hebben deze groepen ook meerdere burchten waar ze gebruik van maken.  

Op zoek naar de bevers

Er leven honderden bevers in de Biesbosch! Wil je mee op zoek naar deze knager? Vanuit verschillende locaties in de Biesbosch vertrekken er speciale bevertochten. Dit zijn fluistertochten met een rondvaartboot, wandeltochten of kanotochten. Bekijk de verschillende locaties om een bevertocht bij jou in de buurt te vinden.

Visarend

Kijken we omhoog, dan vinden we een vogel waar we enorm trots op zijn: de visarend! De visarend is een unieke vogel omdat hij uitsluitend vis eet en niet verwant is aan andere roofvogelsoorten. Sinds 2016 broeden zij met succes in de Biesbosch. Daarmee is het gebied voorlopig het enige natuurgebied in Nederland waar de visarend broedt.

De Zeearend in de Biesbosch

Blijven we in de lucht, dan is de zeearend ook absoluut een vermelding waard! Met een indrukwekkende spanwijdte van meer dan 2 meter is hij ook op afstand zeer goed herkenbaar. Hij wordt ook wel liefkozend de vliegende deur genoemd. Sinds 2011 broedt deze vogel ook in de Biesbosch. Er zijn een aantal vaste broedparen in het natuurgebied, die in de winter ook gezelschap krijgen van overwinterende soortgenoten.

Zo herken je de zeearend

De zeearend is een grote roofvogel met brede, gevingerde vleugels. Zijn kop steekt ver uit en zijn staart is kort en heeft de vorm van een wig. Volwassen zeearenden hebben een witte staart, lichte kop en gele snavel, terwijl de jongere vogels een grotendeels donkere snavel hebben. Hij houdt zijn vleugels recht en niet in een v-positie zoals zijn neef de steenarend of de buizerd. Heb jij al een zeearend gespot in de Biesbosch?