De Biesbosch biedt een thuis aan duizenden dieren van wel honderden diersoorten. De meest beroemde is wel de bever: de trots van dit park! Op deze pagina lees je meer over deze knager, maar ook over andere bosdieren zoals de visarend en de zeearend.

Grootste knaagdier van Europa

Na uitgestorven te zijn in Nederland in 1826, zijn er in 1988 opnieuw bevers geherintroduceerd in de Biesbosch. In de decennia die volgden hebben ze zich flink uitgebreid! Tijdens een inventarisatie in 2014 werden er maar liefst 107 beverburchten geteld in het Nationaal Park. De bever is een echt familiedier en leeft vaak in een groep van 4 tot 6 bevers bij elkaar. Vaak hebben deze groepen ook meerdere burchten waar ze gebruik van maken.  

Op zoek naar de bevers

Er leven honderden bevers in de Biesbosch! Wil je mee op zoek naar deze knager? Vanuit verschillende locaties in de Biesbosch vertrekken er speciale bevertochten. Dit zijn fluistertochten met een rondvaartboot, wandeltochten of kanotochten. Bekijk de verschillende locaties om een bevertocht bij jou in de buurt te vinden.

Visarend

Kijken we omhoog, dan vinden we een vogel waar we enorm trots op zijn: de visarend! De visarend is een unieke vogel omdat hij uitsluitend vis eet en niet verwant is aan andere roofvogelsoorten. Sinds 2016 broeden zij met succes in de Biesbosch. Daarmee is het gebied voorlopig het enige natuurgebied in Nederland waar de visarend broedt. Het gaat goed met de visarend in de Biesbosch. Nadat er in 2022 drie succesvolle nesten in de Biesbosch zijn grootgebracht, telde het gebied het gebied in 2023 vier verschillende territoria waarvan er bij 2 tot broeden kwam.

De Zeearend in de Biesbosch

Een icoon op het gebied van vogels in de Biesbosch is natuurlijk wel de zeearend! Met een indrukwekkende spanwijdte van 2,4 meter is hij verreweg de grootste roofvogel van Nederland. Deze arenden dragen dan ook terecht de bijnaam “de vliegende deur”. Sinds 2011 broedt deze vogel ook in de Biesbosch. Er zijn een aantal vaste broedparen in het natuurgebied, die in de winter ook gezelschap krijgen van overwinterende soortgenoten.

 

Zo herken je de zeearend

De zeearend is een grote roofvogel met brede, gevingerde vleugels. Zijn kop steekt ver uit en zijn staart is kort en heeft de vorm van een wig. Volwassen zeearenden hebben een witte staart, lichte kop en gele snavel, terwijl de jongere vogels een grotendeels donkere snavel hebben. Hij houdt zijn vleugels recht en niet in een v-positie, in tegenstelling tot roofvogels als de buizerd. Een ontmoeting met deze indrukwekkende.