Spindotter

Als de spindotterbloem in de Biesbosch bloeit dan weet je dat het voorjaar echt is begonnen. Deze plant hoort bij uitstek bij het zoetwatergetijdengebied van de Biesbosch en is dan ook nergens anders in Nederland te vinden. De spindotter is een ondersoort van de vaker voorkomende gewone dotterbloem. Opvallend zijn de dooiergele bloemen die vanwege het overvloedige stuifmeel door veel insecten worden bezocht. Aan de voet van de stampers wordt als extra lokkertje nectar afgescheiden.

De spindotter is een plant die sterk aan de wisselende waterstanden is aangepast. In het stengelstuk zitten één of meer elleboogvormige knikken met dikke massieve stengelknoppen. Hierin ontwikkelen zich bladrozetjes die uiteindelijk in spinvormige wortelkluwens veranderen. ’s Zomers vallen de stengels van de spindotter om en vergaan waardoor de ‘dotterspinnen’ vrijkomen en door het water worden verspreid. Voor de spindotter is vervoer over water de juiste weg. Groeien in getijdengebieden is (over)leven in uitersten. Zo verzuip je bijna en zo sta je weer op het droge. In zo’n extreme omgeving zijn overlevingskansen voor kiemplanten nihil. Dotterspinnen zijn in feite kant-en-klare jonge plantjes waarmee de spindotter zichzelf ‘stekt’ en zo een oplossing heeft gevonden voor het moeilijke ontkiemen.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven