Blog: een dagje weg in de natuur van de Biesbosch - door: Simone Wittgen

Altijd al Nationaal Park De Biesbosch willen verkennen? Het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa? Maar weet je niet precies wat je er kan doen en waar je moet zijn? In deze blog een hapklaar programma om je op en bij het water onder te dompelen in het natuurschoon van de Biesbosch. Om één op één over te nemen of om inspiratie uit op te doen.

 

Natuur en culturele hotspots in Nationaal Park De Biesbosch

Je kunt er ook meteen een tweedaagse van maken door op een tweede dag, als tegenhanger voor de natuur, mooie plaatsjes en culturele hotspots te bezoeken in de omgeving van het nationaal park, zoals de Galvanitas fabriek in Oosterhout en het pittoreske historische vestingstadje Geertruidenberg. Melissa bezocht er toffe plekken en schreef er een blog (coming soon) over.

Natuur en outdooractiviteiten in de Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een uniek gebied dat bestaat uit rivieren, kreken en eilanden. Het heeft een rijke flora en fauna (bevers!) en is vooral bekend om zijn moerassen en wilgenbossen. Je kunt er prachtig wandelen, fietsen, varen, suppen en kajakken. De Biesbosch is bovendien een belangrijk broedgebied voor diverse vogelsoorten, zoals de ijsvogel, zeearend en de visarend. Kortom, de Biesbosch doet het hart van de natuur- en outdoor liefhebber harder kloppen.

De Hollandse en Brabantse kant van de Biesbosch

De Biesbosch bestaat uit twee delen: de Hollandse of Dordtse kant bij Dordrecht dat getijden kent en een jungle sfeer heeft en de Brabantse kant, die juist wordt gekenmerkt door weidse vergezichten en wateren. In het dagprogramma hieronder doe je beide delen aan, zodat je mooi de verschillen kunt ervaren en de Biesbosch in al zijn verscheidenheid leert kennen.

Hapklaar natuurprogramma

10.00 uur – Huur een kajak of elektrische fluisterboot bij het bezoekerscentrum van Biesbosch Dordrecht om in alle rust over het water te glijden. In een kajak (kosten € 6,- per uur, voor een eenpersoonskajak, minimaal 2 uur) kun je ook de smallere overgroeide kreken ontdekken.

Stap uit bij het eilandje met het oude griendwerkershuisje. Als je geluk hebt, is er een gids van Staatsbosbeheer aanwezig die je meeneemt in de historie van het gebied waar vroeger wilgenhout en twijgen werden gebruikt voor het maken van stoelen, tonnen en daken. Griendwerkers verbleven hier gerust een week lang op het eiland om zo dichtbij het werk te slapen. Ver weg van de bewoonde wereld. Het interieur van het huisje brengt je helemaal terug naar die tijd. 

 

11.30 uur – Geniet van een koffie, sapje of een broodje in de nieuwe brasserie Biezz in het bezoekerscentrum.

12.30/ 13.30 uur – Neem met je auto de ferry bij Kop van het Land naar Werkendam aan de Brabantse kant van de Biesbosch. Een leuke extra dimensie voor je Biesbosch uitstapje. Je bent in een paar minuten aan de overkant. Check de vaarregeling voor de vertrektijden van de ferry.  De kosten bedragen een paar euro voor een auto met passagiers en een euro voor een fiets. 

14.00 uur – Maak een toertje langs de landschapskunst van de Biesboschlinie. Stap uit of af bij De Panoramatafel en de Wassende Maan (verboden te dronen tijdens broedtijd – maar daarbuiten erg mooi om van bovenaf te fotograferen) aan de Bandijk. De uitkijktoren Petrusplaat is ook zeker een stop waard. Je kijkt hier aan de ene kant uit over de akkers en aan de andere kant over het water met kale dode bomen. Een beeld typerend voor de Biesbosch.

15.00 uur – Bezoek het Biesbosch MuseumEiland en bekijk het museum zowel van binnen als van buiten. Het groene dak met punten is uniek. In de museumtuin van je opvallende beelden en een schaalmodel van de Biesbosch, compleet met polders, dijken en stromen. Erg leuk voor kinderen om in te spelen. Drink een drankje en eet een hapje in museumcafé Biesonder. Bij mooi weer zit je er prachtig buiten op het terras aan de waterkant. 

17.00 uur – Ga wandelen in Buitenmuseum de Pannenkoek (2 kilometer) aan de andere kant van de brug bij het museum. In dit wilgenparadijsje kun je op zoek gaan naar een hut gemaakt van wilgentakken. Wil je wat langer te voet de omgeving verkennen? Volg dan het 5 kilometer lange avontuurlijke laarzenpad Noordwaard. Bij hoogwater zijn laarzen ook echt geen overbodige luxe. Aan het einde van de middag is het licht er prachtig en zie je er zwanen lekker chillen op het water van de geulen en de plassen.

Tips voor een overnachting bij en in de Biesbosch

Maak je verblijf in de Biesbosch compleet door ook echt dicht bij of zelfs in dit mooie natuurgebied te overnachten. 

  • Aquahome Rental – Wat dacht je van slapen op het water? Een unieke belevenis. In deze luxe varende vakantiewoning kun je heerlijk alles loslaten en ontspannen. Je kunt zelfs je eigen ligplaats in de Biesbosch uitkiezen en je drijvende vakantiehuis door een schipper daarnaar toe laten varen.

  • Ecolodge – Logeren in een drijvende hotelkamer verborgen in het groen behoort ook tot de opties. Je hebt er de beschikking over een Canadese tweepersoonskano en twee fietsen. Zo ontdek je helemaal in stijl de directe omgeving. Op het zonneterras bovenop de lodge geniet je van de sterrenhemel, zon en de overvliegende vogels.

  • Wikkelhouse Op de camping van Stayokay Dordrecht staan 4 zogenaamde wikkelhouses gemaakt van recyclebaar karton. Je hebt er een prachtig uitzicht over het water en de voorbij varende bootjes en kano’s en droomt er op een Auping bed.
  • B&B Fort Bakkerskil – Slaap in een van de historische vertrekken van B&B Fort Bakkerskil aan het randje van de Biesbosch en huur een legerjeep uit 1954 om zo het land van Altena te verkennen.

Culture Hotspots bij de Biesbosch

Trek in cultuur happen in de Biesbosch bij Fort Altena, vestingstadje Geertruidenberg en het gezellige Oosterhout? Lees binnenkort hier onze tips die je verzekeren van een mooie tweede dag bij culturele hotspots. Zo maak je er een mooi weekendje weg van.

 

Door: Simone Wittgen
Bron: Instagrambloggers.nl