Zwarte populier
De Biesbosch kenmerkt zich door de vele wilgenbomen. De doorgeschoten wilgen in de voormalige grienden geven de Biesbosch een ruig karakter. De zwarte populier steekt daar statig en grillig bovenuit. Hij is goed herkenbaar aan de enorme hoogte, grillige groei en de donkere bast vol knoesten. De boom is zeer geliefd als nestelplaats en uitkijkpost voor roofvogels zoals de zeearend en de buizerd.
De zwarte populier is zeldzaam geworden. Voor het ontkiemen heeft de boom zanderige oevers nodig die dankzij het op en neergaande zoete water van het getij zijn ontstaan. Er zijn nog maar weinig gebieden waar dit speelt en de Biesbosch is voor de zwarte populier dan ook een belangrijk gebied. In de Biesbosch staan fraai uitgegroeide exemplaren. Het zijn levende statige monumenten. Op enkele plekken in de Biesbosch staan zwarte populieren van meer dan 100 jaar oud in een groepje bij elkaar. Als je daar onder staat vormen ze net de zuilen van een grote kathedraal. Vandaar ook de naam Kathedraal van de Biesbosch. In de zomer, als de bomen vol blad staan en de wind door de bladeren waait, lijkt het net of je geroezemoes hoort van mensen op een gezellig Italiaans plein. Vandaar dat de Romeinen deze boom de naam Populus negra hebben gegeven, vrij vertaald de ‘zwarte volksboom’.
Meer over de campagne
Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.