Rivierrombout

Het is juni en je zit lekker te genieten van het mooie weer op een van de strandjes in de Biesbosch. Opeens zie je vanuit het water een aliën-achtig insect de oever opkruipen. Het beestje zoekt een plekje op het strand of aan een stengel, waarna zijn schouders openscheuren. Uit de huid van het insect komt een ander bleek verfrommeld insect gekropen. Je kan niet goed zien wat het is. Wanneer het beest helemaal uit het huidje is gekropen, gaat hij er bovenop zitten en pompt zich langzaam op. Je ziet een lang achterlijf ontstaan en langzaam ontvouwen zich de vleugels van een libel. Je bent zojuist getuige geweest van een uniek moment, het uitsluipen van een rivierrombout!

De rivierrombout leeft, net als alle andere libellensoorten, het grootste deel van zijn leven als larve onder water. Dit duurt bij deze soort uitzonderlijk lang, tot wel 4 jaar. Hierna kruipt het beest uit het water en komt er dus een libel uit de larvehuid gekropen.

De meeste libellensoorten kiezen ervoor om hun eitjes in langzaam stromend water of in een poel te leggen. De rivierrombout is dus een uitzondering op deze regel. Hij kiest er juist voor om de larven op te laten groeien in grotere stromende rivieren. De Biesbosch, die in verbinding staat met 3 rivieren, vormt dan ook een uitstekend leefgebied voor deze insecten. Onder water eten de larven kleine waterbeestjes. Eenmaal uitgeslopen tot libel kunnen ze zich te goed doen aan de vele insecten die aan de oevers van de Biesbosch leven.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven