Ree

De ree is een elegant hertje dat je in bijna heel Nederland tegenkomt. In de Biesbosch leven veel reeën verscholen in doorgeschoten grienden en wilgenvloedbossen. Tijdens periodes met hoog water zijn ze gedwongen het hogerop te zoeken. Wat je misschien niet wist: reeën zijn uitstekende zwemmers! Ze komen (mede daarom) op de vele geïsoleerde eilandjes in het gebied voor. In de winter hebben reeën een grijsbruine en in de zomer een roodbruine vacht.

Wil je met eigen ogen een ree zien in de Biesbosch? Je hebt de meeste kans in de schemerperiode. In de winter zijn er ook zogenaamde ‘veldreeën’ die zich, meer dan reeën die doorgaans in de bossen leven, als groepsdieren gedragen. Een sprong (groep) veldreeën verblijft regelmatig een hele winter lang op een akker op zoek naar voedselresten.

Een ree kan verschillende geluiden maken. Zo kan hij blaffen, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen klinkt als piepgeluidjes. Het blaffen lijkt echt op het blaffen van een hond. De ree kan gezien worden als een ambassadeur van het Nederlandse landschap dat zich kenmerkt door intensief gebruik. Telkens is er wel een invloed die het landschap verandert. Zo wordt ook de Biesbosch door recreatie intensief gebruikt. De aanwezigheid van de ree toont dat voedsel, rust en dekking in de Biesbosch voldoende beschikbaar zijn voor veel in het wild levende planten en dieren. De nachtrustregeling in de Biesbosch helpt daar natuurlijk ook aan mee.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven