Knautiabij
Omdat ze hele specifieke eisen stellen aan hun leefgebied, gaat het slecht met veel bijensoorten. Veel soorten zijn gebonden aan één, of enkele, bloemensoorten. Een mooi voorbeeld is de knautiabij. Deze zeldzame zandbijensoort kan niet overleven zonder beemdkroon, dat ook wel knautia genoemd wordt. Beemdkroon levert niet alleen het voedsel voor de knautiabij, maar is ook waardplant. Dat betekent dat de bij haar eitjes legt op deze plant.
Gelukkig vinden we beemdkroon in overvloed in de Sliedrechtse Biesbosch. Hier beheert Staatsbosbeheer grote oppervlaktes aan rivierduinlandschap en stroomdalgraslanden. Dit zijn twee type graslanden die dankzij specifiek beheer in de zomer veranderen in een gigantische bloemenzee vol mooie kleuren. Daar klinkt dan het gezoem van duizenden insecten.
In de dijken en zanderige stukjes kunnen de dames knautiabij hun nestgangetjes graven. Hier leggen ze hun eitjes, die voor een nieuwe generatie knautiabijen zorgen. Het is dan ook niet gek dat je meer dan 30% van alle knautiabijen in Nederland juist in de Biesbosch kunt vinden.
Beemdkroon is een echte kroon in onze bloemrijke Biesbosch. De bloem is licht blauwpaars, soms roze, en heeft als bijzondere eigenschap dat ze van kleur verschiet als er tabaksrook in wordt geblazen. Ze wordt dan gifgroen. Vooral dus doen als je wilt stoppen met roken!
Meer over de campagne
Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.