Kanaaljuffer

Als je op een mooie zomerdag door de Biesbosch vaart, heb je het vast wel eens gezien. Overal langs de oevers zitten kleine blauwe libellen op de drijvende waterplanten. Grote kans dat je kennis hebt gemaakt met de kanaaljuffer. Het herkennen van deze juffer is wel wat hogere wiskunde. Hij lijkt namelijk sprekend op verschillende andere soorten blauwe waterjuffers. Het verschil zit hem in de pijlvormige tekening op de verschillende segmenten van het achterlijf. Doet wat denken aan het schoppenteken in een kaartspel.

Deze waterjuffer is een typische Biesboschbewoner. Hij is gebonden aan licht stromend ondiep water met een constante temperatuur. Dit is nou precies wat je in de zomermaanden kunt vinden in de kreken die door de kernen van de ooibossen in de Biesbosch lopen.

In de zomer zie je vaak dat de koppeltjes ‘aan elkaar vastgeplakt’ zitten. Ook wel een tandem genoemd. Dit is de paring, waarbij het mannetje bovenop zit. Het vrouwtje, dat een stuk groener is, zit onderaan en legt tijdens de paring haar eitjes in het water. Uit deze eitjes komt een larve gekropen. De larven leven van kleine waterbeestjes. Het jaar daarop kruipen ze via een stengel in de oever omhoog en komt er een mooie juffer uit het larvehuidje gekropen.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven