Europese steur
Het is een van de meest imposante zoetwatervissen die we kennen en de grootste vis die thuishoort in Nederland: de Europese steur. Afgelopen jaar is een grote groep jonge steuren uitgezet in de Biesbosch. We hopen dat de karakteristieke vis zo weer gaat zwemmen én opgroeien in de Biesbosch. Een steur kan maar liefst 6 meter lang worden weegt dan 300 kilo en kan een leeftijd tot wel 50 jaar bereiken. Vroeger kwam de steur algemeen voor in alle grote rivieren van West-Europa, maar hij stierf rond 1950 bijna overal uit door watervervuiling, overbevissing, betonnen dammen en riviercorrecties. De waterkwaliteit is zich langzaam aan het herstellen maar heeft nog wel een weg te gaan. Ook is de open verbinding met de zee en een natuurlijke overgang van zout naar zoet nog ver te zoeken. Wanneer de Haringvlietsluizen in de toekomst echt open gaan kan er weer sprake zijn van een open migratie. Die migratiebeweging start zo’n 800 kilometer stroomopwaarts in Duitsland, waar steuren worden geboren. In hun jeugd zakken ze de Rijn af om via het brakke water van de delta uiteindelijk de Noordzee in te zwemmen. Daar blijven ze tot ze geslachtsrijp zijn. Ze keren dan terug via de rivieren naar hun geboorteplek om te paaien. De steur is hét icoon van een gezonde delta waar een zoet-zout overgang tussen rivieren en zee bestaat waardoor een natuurlijke migratie van trekvissen mogelijk is.
De vis heeft een bijna legendarische status omdat hij net als de krokodil al sinds de oertijd dezelfde vorm heeft. Veel vissers verdienden een jaarinkomen aan de eitjes die de vrouwelijke vissen met zich meedroegen: het zwarte goud, beter bekend als kaviaar.
Meer over de campagne
Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.