Bijenorchis

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Deze goedlachse orchis profiteert namelijk van de klimaatverandering en is bezig aan een opmars in Nederland. Van dichtbij bekeken lijken de grote en opvallende bloemen van de bijenorchis op breed lachende, futuristische tekenfilmfiguren. Of op bijen.

De bijenorchis komt uit het geslacht Ophrys, waarvan veel soorten een bijzondere relatie met insecten onderhouden. Voor kruisbestuiving lokken de planten tal van insecten naar hun bloemen, zoals wespen, vliegen en bijen. Hiervoor gebruikt de bijenorchis slinkse trucjes: de bloemen zie er dus uit als bijen en hij maakt een verleidelijk parfum aan. Dat doet hij met dezelfde feromonen die ook vrouwelijke insecten gebruiken om hun partner te lokken. Tja, zie dan als goedgelovig insect zo’n orchis maar eens te weerstaan. De bijenorchis is niet geheel afhankelijk van bestuivers want de bijenorchis is ook zelfbestuivend. Door de klimaatopwarming hebben veel planten het moeilijk. Door het warmere weer bloeit de orchidee niet alleen vroeger maar wordt de bestuiver (het insect) ook nog eerder actief. Daardoor kunnen in de toekomst problemen ontstaan bij de bestuiving van orchideeën die afhankelijk zijn van een bepaald insect. De timing van de bestuiving wordt dus in de war geschopt door de klimaatverandering. Het goede nieuws: als zelfbestuiver heeft de bijenorchis geen last van die afhankelijkheid van insecten. Bovendien heeft de klimaatopwarming op deze soort juist een voordelig effect, zeker in ons koude kikkerlandje. De bijenorchis profiteert dus van de klimaatverandering en is met een heuse opmars bezig.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven