Fotoserie ‘Voortbouwen op onze wortels’

Op woensdag 24 mei viert jong en oud de Dag van het Nationaal Park. Onder het motto ‘Voortbouwen op onze wortels’ delen we de inspirerende verhalen van mensen binnen de nationale parken. Een drieluik van portretten onthult hun unieke band met het park.

Marit Hoste

“Tijdens het schoffelen bloei ik helemaal op hier in de Biesbosch”

Marit Hoste (19) werkt enkele dagen in de week als allround medewerker op het bedrijf ‘Bio in de Polder’. ‘Bio in de polder’ is een biologisch agrarisch gemengd bedrijf in de gemeente Drimmelen, ook wel de voortuin van de Biesbosch genoemd. Marit heeft een echte haat-liefde verhouding met de Biesbosch. Bang voor het water en tegelijkertijd helemaal gek op het Biesboschland.

De Biesbosch heeft mij grootgebracht

Akkerbouw, veeteelt, een notenboomgaard en camping; het komt op een duurzame manier samen in dit bedrijf aan de rand van de Biesbosch. Op dit bedrijf werkt Marit met veel plezier. Ze is een paar jaar geleden verhuisd van de Dordtse kant van de Biesbosch naar de Brabantse overkant. Ze is dus heel erg bekend met de Biesbosch. “Als kind liep ik zo vanuit het huis de natuur in en vaak kwam ik dan reeën tegen.”  Vooral het met het gezin wandelen in de natuur zijn voor haar topmomenten. Nu werkt ze al een tijdje op dit bedrijf met veel gevarieerde taken; het voeren va de Hereford runderen, het wieden op het land, het bemensen van de receptie, het schoonmaken van de huisjes. Vooral het schoffelen tussen de tere plantjes op de akker vindt Marit bij uitstek een fijne klus.

Ik wil veel leren over de Biesbosch

Marit is leergierig en wil veel leren over het wel en wee van de Biesbosch. Ze heeft onlangs de gastheercursus van IVN gevolgd en mag zich nu gastvrouw van de Biesbosch noemen. Die opgedane kennis kan ze goed inzetten op het bedrijf: “Vooral de verhalen van de boswachter en de griendwerker tijdens de cursus zijn me bijgebleven, wat konden die goed vertellen. Ik wil nu nog meer over de Biesbosch te weten komen.”

Je hebt niet altijd een boot nodig

Veel gasten die op de camping verblijven komen voor de Biesbosch. Veel mensen huren hier verderop een bootje om de Biesboschnatuur te ontdekken. Maar wat veel mensen niet verwachten is dat hier ook op de vaste wal mooie Biesboschplekken te vinden zijn. Vanaf de camping loopt een wandelpad langs enkele polders die een echte Biesboschsfeer kennen. Water, riet, kreekjes, beversporen, wilgen.

Bang voor spinnen en water

Marit geeft eerlijk toe dat ze wel wat angsten te overwinnen heeft. Ze is Spaans benauwd van spinnen en die zijn er op het bedrijf veel te vinden. Maar ondertussen weet ze met de ragebol wel raad. Varen en zwemmen zijn voor haar echter nog een brug te ver. Hoe gek ze van het land is in de Biesbosch zo’n angst heeft ze voor het onbekende gekrioel onder water. Dat wordt nog spannend voor haar nu zelfs ook de steur weer terug gaat komen in de Biesbosch. Maar vol enthousiasme weet Marit wel te vertellen dat ze hier uit de Biesbosch nooit meer weg wilt.

Dag van het Nationaal Park

Woensdag 24 mei staan tijdens de Dag van het Nationaal Park de nationale parken in de schijnwerpers. Het thema van dit jaar is 'voortbouwen op onze wortels'. Welke betekenis geven de verschillende generaties aan natuur? En hoe kunnen we natuur doorgeven aan toekomstige generaties?

Meer informatie!