TussenTijd: Een voorstelling door jongeren over de Tweede Wereldoorlog op het Biesbosch MuseumEiland

Foto door Lisa Dammiaans 

Jongeren spelen op zaterdag 4 mei en zondag 5 mei een voorstelling op het Biesbosch MuseumEiland. Het publiek wandelt langs theaterscènes die zijn gebaseerd op verhalen van de Tweede Wereldoorlog en het kunstwerk ‘’waiting for it to end…’’ van alaa minawi. Tickets zijn verkrijgbaar via www.tobe.nl/theaternadedam

 

Over TussenTijd
TussenTijd is een voorstelling gemaakt door jongeren in het kader van Theater Na de Dam.
Professionele theatermakers Clara Peeters en Lisa Dammiaans gingen samen met 7 jongeren uit de Biesboschregio in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met het kunstwerk, vormen de basis van de jongerenvoorstelling.

Ook verdiepten de jongeren zich in de geschiedenis van het gebied. De Biesbosch, een gebied met toen nog twee meter getijdenverschil, werd na de bevrijding van Noord-Brabant een grensgebied met het nog niet bevrijde Zuid-Holland. Daardoor ontstond de mogelijkheid per kano overtochten te doen (crossings), om o.a. mensen, berichten en medicijnen heen en weer te brengen. Dit gebeurde in de winter van 1944-1945, altijd bij maanloze nachten. De Nazi’s probeerden de crossings tegen te gaan door meer te patrouilleren, wat de overtochten steeds gevaarlijker maakte. De situatie in de Biesbosch in die tijd was uniek, maar de dilemma’s die het leven tussen bezet en bevrijd gebied met zich meebrengen zijn vandaag de dag nog net zo actueel.

We wachten op het eind van de oorlog.
We bevinden ons tussen bevrijd en bezet gebied.
Dit is de Biesbosch: ruig en ruw. Onzichtbaar.
Tussen riet en wilgen bevindt zich een onhoorbaar verzet: de linecrossers.
We wachten. Nog steeds. Alweer. Nooit meer.

 

Bijzondere samenwerking
Tussentijd is een samenwerkingsproject tussen ToBe Dordrecht, Brabant Herinnert, Artifex, Theater Na de Dam en het Biesbosch MuseumEiland. Het verhaal van de voorstelling is gebaseerd op het kunstwerk van alaa minawi en onderdeel van het programma De Kunst van Vrijheid. De unieke samenwerking tussen betrokken partijen biedt een geweldige kans om met dit project een brug te slaan tussen de provincies en om het verhaal van de Biesbosch liniecrossers onder de aandacht te brengen bij een breder publiek en met name bij jongeren.

 

Theater Na de Dam
ToBe doet alweer mee aan de 15e editie van Theater Na de Dam, waarbij bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich inzetten om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien.

Jaïr Stranders (artistiek directeur Theater Na de Dam) over het belang van de jongerenvoorstellingen: “De herdenking ligt in deze tijd gevoelig. Wat zo mooi is, is dat theater een vrijplaats is voor ideeën en dat de complexiteit van de wereld in het theater juist goed over het voetlicht gebracht kan worden. Om het theater een vrijplaats, een brave space, te laten zijn, moeten de makers en performers zich wel vrij kunnen voelen. Niet alleen herdenken via theater is belangrijk, maar ook dat we dat doen met zoveel jongeren door heel het land. Voor jongeren is het in deze heftige tijd met sociale media en al die meningen belangrijk om zich via de geschiedenis beter te kunnen verhouden tot het nu. Het is goed dat door Theater Na de Dam zoveel jongeren zo’n maakproces doorlopen en ze daarmee vorm weten te geven aan het belang van herdenken voor hen.”

 

Locatie en Kaartverkoop
De voorstellingen worden gehouden op het Biesbosch MuseumEiland, Hilweg 2, Werkendam. Reserveer je tickets voor €5,- via www.tobe.nl/theaternadedam. Bij het Biesbosch MuseumEiland kun je op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd boeken voor €5,-. Reserveer via www.biesboschmuseumeiland.nl/exposities/vrijheidsmaaltijd

 

Voorstellingstijden

Zaterdag 4 mei 2024 / 15:30 - 16:30 uur
Zondag 5 mei 2024 / 12:30 - 13:30 uur
Zondag 5 mei 2024 / 14:30 - 15:30 uur

Vrijheidsmaaltijd
Zondag 5 mei 2024/ 13.30- 14.30 uur