Boommarter

De boommarter is een nieuwe bewoner van de Biesbosch: sinds 2013 komt hij in het gebied voor. Door onderzoek met cameravallen is vastgesteld dat deze marterachtige in het hele nationaal park voorkomt. De boommarter is ongeveer zo groot als een kat maar heeft kortere poten en is minder knuffelbaar. In de Biesbosch eten boommarters vooral muizen, ratten, insecten en vogels. Het gaat redelijk goed met boommarters in Nederland: de soort breidt zich nog steeds uit. Door het ouder worden van de wilgenvloedbossen wordt de Biesbosch steeds geschikter voor typische bosbewoners zoals de boommarter. Ze maken hun nest in spleten en holen in oude populieren of wilgenbomen.

In de Biesbosch is de boommarter ook goed bekend van de steeds terugkerende soap rondom het visarendnest. Dit is vastgelegd op de camera van “Beleef de lente.” De titel van de soap is ‘De arend, de gans, de boommarter en de kerkuil’: In de broedseizoenen van 2023 en 2024 wordt het visarendnest gekaapt door Canadese ganzen. Mannetje visarend doet met vele duikvluchten verwoede pogingen om de ganzen uit zijn nest te jagen. Het maakt weinig indruk op de ganzen, die er gewoon een paar eieren leggen. Maar de dierenstrijd breidt zich uit. Want mevrouw de Gans heeft niet alleen meneer Visarend als vijand. Er blijkt een nieuwe kaper op de kust: een boommarter klimt in het nest om een ganzenei weg te slepen. Maar ook de boommarter kan niet ongestoord zijn snode plannen uitvoeren. Hij wordt op zijn beurt verstoord door een kerkuil. Die laatste verdwijnt toch weer, waarna de boommarter in elk geval één ganzenei opvreet.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven