Zeearend

De zeearend is de absolute koning van het luchtruim in de Biesbosch. Met een spanwijdte van 2,5 meter dragen deze majestueuze vogels met recht de bijnaam ‘vliegende deur’. Sinds 2012 hebben deze giganten als een van de eerste plekken in Nederland de Biesbosch verkozen tot broedgebied.

De Biesbosch kent een paar broedparen zeearend, diep verstopt in de stille kernen van de Biesbosch. Dit is belangrijk want hoe groot ze ook mogen zijn, ze zijn ontzettend schuw! Alleen in absolute rust maken ze hun gigantische nest in een hoge populier. Aan dit nest wordt jarenlang geklust. Hierdoor heeft het uiteindelijk de omvang van een tweepersoonsbed en kan het gerust honderden kilo’s wegen!

Zeearenden zijn gek op vis en watervogels. Die vinden ze in overvloed in de Ruimte Voor de Riviergebieden als de Noordwaard en de Zuiderklip. Daarnaast gebruiken veel jonge puberzeearenden de Biesbosch ook om rustig op te groeien en te oefenen met jagen. Als je een spanwijdte tussen de 2,2 – 2,5 meter hebt duurt het even voordat je de behendigheid te pakken hebt om een prooi, zoals een gans, te pakken. Daarom voeden veel van deze jongeren zich met (dode) vis en dan het liefst een lekkere vette paling.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven