Wilgenschorssteeltje

Zijn alle soorten dieren en planten al ontdekt op aarde? Nee, gelukkig valt er nog steeds iets nieuws te ontdekken voor de ontdekkingsreizigers onder ons. Enkele jaren geleden ontdekten een paar natuurliefhebbers een bijzonder mosje op een dode boom midden in de Biesbosch. Ze wisten het meteen dit was een bijzondere soort korstmos. Er volgt een jarenlange zoektocht door korstmossenspecialisten en uiteindelijk blijkt: het is een nieuwe korstmossoort! Chaenotheca biesboschii is vernoemd naar de vindplaats: de Biesbosch. En vanwege de voorkeur voor wilgenhout is als Nederlandse naam wilgenschorssteeltje gekozen.

Schorssteeltjes zijn zeer kleine, enkele millimeters hoge, speldenknopvormige korstmossen die groeien in schorsspleten van oude bomen of op dood hout. Ze lijken een beetje op een roestig spijkertje. Doordat ze meestal met tientallen bij elkaar staan vallen ze toch een beetje op. Zij is vooral te vinden op droog, zacht, verrot hout van oude, nog rechtopstaande, dode stammen. Deze bomen vind je vooral in de oude grienden van de Biesbosch.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog is de vraag naar wilgentenen steeds minder geworden. Het was voor de griendwerkers niet meer rendabel om de zware griendarbeid nog langer uit te voeren. Dit resulteerde erin dat alle voormalige hakgrienden doorgroeiden tot duizenden hectares aan wild wilgenbos. Dit bos vormt een perfecte groeiplaats voor mossen en korstmossen. Hoe ouder deze bossen worden hoe meer soorten er hun thuis vinden. Er zijn al rond de 500 soorten in de Biesbosch waargenomen. Met ons ‘eigen’ wilgenschorssteeltje als kroonjuweel.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven