Visarend

De visarend is een van de iconen van de Biesbosch. Jaarlijks komen duizenden natuurliefhebbers naar de Biesbosch om een glimp van deze indrukwekkende roofvogels te kunnen opvangen. De Biesbosch is van oudsher een belangrijke tussenstop voor de visarend tijdens zijn reis van Noordwest-Europa naar Afrika en omgekeerd. Door de grote hoeveelheid vis in de ondiepe kreken vormt de Biesbosch een gedekte tafel voor deze uitstekende vissers. Daarnaast vinden ze in de Biesbosch rust en ruimte.

In 2016 besloten visarenden om in de Biesbosch te gaan broeden. Dat was groot nieuws! Nog nooit eerder hadden er visarenden in Nederland gebroed. Ze voelen zich goed thuis in het gebied. Mede door de aanleg van het Ruimte voor de Rivierproject in de Noordwaard vormt de Biesbosch nu een geschikt gebied voor meerdere broedparen. Deze geboren visjagers ‘bidden’ met zware vleugelslagen boven het water om vervolgens vanaf grote hoogte met vooruitgestoken poten in het water te duiken om vis te vangen.

Het mannetje komt altijd rond 26 maart terug in de Biesbosch en maakt alvast het nest in orde. Hij wacht dan met een vis in zijn poot op het vrouwtje. Vaak komt zij met een zuidenwind na enkele dagen ook aan in de Biesbosch.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven