Roerdomp

‘Hoemp hoemp hoemp’ Het is vroeg in de ochtend en je hoort dit lage en diepe geluid door de Biesbosch galmen. Er is geen twijfel mogelijk: je hebt een roerdomp gehoord! Uniek, want deze middelgrote reiger is een soort van de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten in ons land.

De roerdomp is een meester in camouflage. Met zijn bruine kleur en tekening valt hij volledig weg in zijn omgeving. De kans is groot dat wanneer jij de Biesbosch bezoekt er meerdere roerdompen zijn die jou zien. Maar waarschijnlijk zie jij ze bijna nooit. Dit komt omdat ze nog een extra troefkaart achter de hand hebben. Wanneer je te dichtbij komt gaan ze in de zogeheten ‘paalhouding’ staan. Ze strekken hun lijf en nek helemaal uit naar boven. Je kijkt nu recht op de keel die door de lichte strepen sprekend lijkt op een bosje rietstengels. Hierdoor gaan deze vogels ineens compleet op in hun favoriete biotoop, de rietkraag. Staatsbosbeheer werkt er hard aan om rietvogels als de roerdomp weer terug te krijgen in het gebied. Midden in de Biesbosch liggen verschillende rietpolders. Dit zijn laag bedijkte polders waarin Staatsbosbeheer tijdens hoogwater door middel van klepduikers water laat lopen. Met schotbalken wordt het water hier vastgehouden zodat het niet weg zakt bij laag water. Het resultaat is een kletsnatte polder die helemaal vol staat met waterriet. Door deze beheermaatregel vormen de polders een prima B&B voor de roerdomp. In het vroege voorjaar is het gehoemp’ van tientallen roerdompen in de vroege en late uren hier dan ook niet meer weg te denken!

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven