Koninginnenpage

Het is iets wat je bij blijft, een ontmoeting met de koninginnenpage. Met zijn grote formaat, prachtige kleuren en sierlijke vleugels is het een bijna een tropische verschijning. Toch is het een vlinder die zich goed thuis voelt in de Biesbosch. Dit komt doordat Staatsbosbeheer e al jarenlang verschralingsbeheer uitvoeren in de bermen en graslanden in en rondom de Biesbosch. Dit is een speciale manier van beheren waarin graslanden een- of meerdere keren per jaar gemaaid worden en het gemaaide gewas afgevoerd wordt. Hiermee verarm je de bodem.

Het effect hiervan is dat snelgroeiende grassoorten minder hard groeien en er meer ruimte ontstaat voor andere soorten kruiden die anders verstikt worden. Hierdoor veranderen deze graslanden- en dijken in de zomer in een grote bloemenzee, vol gezoem van duizenden insecten.

Tussen deze bloemenzee bloeien onder andere planten als de wilde peen. Dit is een waardplant voor de koninginnenpage. Dat wil zeggen dat de rupsen van deze vlinders deze plantensoort nodig hebben om op te kunnen groeien, om vervolgens te verpoppen tot een van de mooiste vlinders van Nederland.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven