Kolgans

Het is een mooie winterse ochtend. De zon komt langzaam op en geeft het landschap een warme gouden gloed. De stilte wordt ineens onderbroken: boven je hoofd komt een prachtige groep kolganzen aangevlogen. Je volgt de groep, en terwijl je staat te kijken komt de volgende groep al aan. Binnen een half uur zie je duizenden ganzen passeren. Voor de Biesbosch is dit tafereel dagelijkse kost in de wintermaanden. Duizenden kolganzen vliegen iedere avond de Biesbosch in om hier rustig te gaan slapen. Overdag grazen deze prachtige ganzen in de graslandpolders van de Alblasserwaard en omgeving. Je herkent ze aan hun prachtige witte bles bij de snavel en dikke zwarte strepen op de buik. Aan het einde van de middag gaan ze hier allemaal de lucht in om koers te zetten richting de Biesbosch. Ze slapen met duizenden tegelijk op het open water in de grote afgesloten gebieden. Hier kunnen ze veilig de nacht doorbrengen buiten het bereik van roofdieren zoals de vos. Dankzij de combinatie van de voedselrijke graslanden in de omgeving en de rust van de Biesbosch komt deze soort al eeuwenlang met duizenden helemaal vanaf de Russische toendra’s naar hier gevlogen om de winter door te brengen.

Kolganzen vliegen net als andere ganzen heel efficiënt in een V-vorm. Zo vangen ze bij elkaar veel tegenwind weg. Weet jij welke gans voorop vliegt? Is het de leider van de groep, de sterkste gans? Nee, het is de gans die de weg weet van Rusland naar de Biesbosch. Hij of zij kent niet de hele weg maar gelukkig zijn er andere ganzen die juist weer een ander stuk van de route kennen.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven