Cetti's zanger

Het zijn kleine bruine vogeltjes, de cetti’s zangers. Ze leven diep in de dichte begroeiing, waardoor ze moeilijk te zien zijn. Niet echt de meest opvallende vogelsoort dus. Nou ja, tot ze hun snavel opentrekken! Waar je ook in de Biesbosch bent, overal hoor je met regelmaat een korte maar explosieve zang, die klinkt als “(ti) CET-ti CET-ti, CET-ti”. Een ongelofelijk kabaal voor zo’n kleine vogel!

Toch is het lang niet altijd zo geweest dat je de cetti’s zanger overal kon horen. Van oorsprong komen deze zangvogels namelijk uit Zuid-Europa. Doordat de laatste decennia de winters steeds zachter werden, kon de cetti’s zanger zijn verspreidingsgebied steeds verder naar het noorden verspreiden. Rond 2005 begon ook de opmars in Nederland.Een van de eerste cetti’s zangers in ons land werd gevonden in de Biesbosch. Dit blijkt achteraf een voorbode te zijn geweest voor een gigantische populatie van meer dan 2000 territoria in het gebied! De natte ooibossen langs het water staan vol met ruige begroeiing waarin het krioelt van de insecten. Het hele jaar door kan de cetti’s zanger hier zijn buik vol eten. Ook vormt die ondoordringbare begroeiing een veilige plek om zijn jongen in alle rust uit te broeden en op te laten groeien. Lukt het je om een cetti’s zanger goed te zien of zelfs een foto te maken? Prijs jezelf dan zeker gelukkig, want dit geluk is voor lang niet iedereen weggelegd!

Zijn naam heeft dit vogeltje te danken aan de Italiaanse priester Francesco Cetti, die naast de hemel ook graag de natuur onderzocht en als eerste deze vogel op naam bracht.

< Memoryspel - B&B vol leven

Meer over de campagne

Het is dit jaar precies 30 jaar geleden dat de Biesbosch de status nationaal park kreeg. Onder de noemer De Biesbosch, B&B vol leven, nodigt het Biesboschnetwerk omwonenden en bezoekers uit om dit jubileum mee te komen vieren.

Memoryspel - BB vol leven